DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Ombudsman za djecu Republike Srpske je povodom obilježavanja Dječije nedjelje, na poziv uprave škole i  Savjeta roditelja, posjetio OŠ „Sveti Sava" u Zvorniku. Kako je Dječija nedjelja prilika za druženje s djecom i njihovo upoznavanja s pravima djeteta, predstavnici ombudsmana za djecu realizovali su u zvorničkoj školi 3 radionice.

U srijedu 9. oktobra održana je radionica sa Savjetom učenika a tema je bila „Prava i odgovornosti na internetu". Nakon upoznavanja sa nadležnostima Institucije, djeca su govorila o svojim pravima i pokazala da o njima dosta znaju. Bio je to dobar uvod u radionicu, na kojoj su djeca prepoznala da im internet pomaže u ostvarivanju prava na obrazovanje, prava na izražavanje mišljenja, prava na igru i prava na druženje. Kako upotreba interneta i društvenih mreža podrazumijeva komunikaciju s drugima, govorili smo o obavezama i odgovornostima kojih svako dijete mora biti svjesno, ukoliko želi biti sigurno na internetu. Djeca vrlo dobro znaju da na internetu moraju pristojno komunicirati, pažljivo birati prijatelje, izbjegavati komentare i neprimjerene sadržaje. Ipak, priznaju da imaju mnogo više prijatelja na Facebooku nego u stvarnom životu i da pored toga što znaju mnogo o opasnostima na internetu, ipak nisu dovoljno oprezni. Nakon radionice, učenici su obećali da će za početak pregledati listu prijatelja i „napraviti veliko spremanje".

Za 10. oktobar bile su planirane radionice „Da li znamo šta je nasilje" iz ciklusa „O tvojim pravima u tvojoj školi" i radionica „Kako se zaštiti na internetu".

U veoma živoj diskusiji tokom radionice „Da li znamo šta je nasilje?" osnovci su iznosili svoje stavove o nasilju, ali i zanemarivanju koje su prepoznali kao veliki problem o kojem se malo govori. Na pitanje o tome kako bi prepoznali žrtvu nasilja, učenici su odgovarali da su djeca žrtve nasilja povučena, nesigurna i da im je potrebno vratiti samopouzdanje, a to mogu samo zajedno, vršnjaci, roditelji i stručna služba u školi. Nakon radionice grupa učenika izrazila je posebno interesovanje za rad Institucije i Mreže mladih savjetnika.

Za kraj posjete predstavnika Ombudsmana za djecu, održana je radionica „Kako se zaštiti na internetu" za sve učenike četvrtog razreda. Preko 100 desetogodišnjaka podijelilo je s nama svoja iskustva koja je imalo na internetu. Primijetno je da se djeca ovog uzrasta već uveliko služe računarom, koriste internet, ali da to i nije uvijek uz nadzor roditelja. Mališani su znali da ne smiju koristiti ružne riječi u komunikaciji putem interneta, da trebaju izbjegavati komunikaciju sa nepoznatim, te da se nipošto ne smiju sastati s nekim koga su upoznali putem interneta. Zajedno smo zaključili da se pristojno ponašanje na internetu ne razlikuje od ponašanja u stvarnom životu, te da su roditelji i škola uvijek spremni da im pruže podršku.

Dvodnevne aktivnosti koje je Ombudsman za djecu Republike Srpske realizovao u Osnovnoj školi „Sveti Sava" okupile su preko 150 učenika koji su tokom radionica pokazali da mnogo znaju o pravima djeteta, da ne bježe od svojih obaveza, a da od odraslih očekuju da čuju njihovo mišljenje i posvete im pažnju koju zaslužuju.