DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Centralna manifestacija obilježavanja „Dječije nedjelje" održana je danas u Banjaluci pod zajedničkim sloganom „Dječija prava i institucije", uz prisustvo predstavnika brojnih institucija, i učenika osnovnih i srednjih škola. Manifestaciju su posebno obilježili najmlađi, djeca iz vrtića „Milja Đukanović" iz Mrkonjić Grada, koji su, predstavljajući zemlju iz koje dolaze, prisutne pozdravili na brojnim svjetskim jezicima.

Manifestacija je bila i prilika za dodjelu nagrada najuspješnijim literarnim stvaraocima na temu Dječija prava. Učenici osnovnih i srednjih škola  iz cijele Republike, brojnim radovima koji su stigli po pozivu Ministarstva porodice, omladine i sporta i na ovaj način su pokazali koliko znaju o svojim pravima, i da znaju da prava znače i obavezu i odgovornost.

O ulozi institucija u ostvarivanju i zaštiti prava djece govorila je gđa Amela Lolić, predsjednica Savjeta za djecu, gđa Dijana Jurišić iz Ministarstva porodice omladine i sporta, gđa Aleksandra Dalšašo - Lepir ispred Odbora za pitanja djece, mladih i sporta i ombudsman za djecu mr Nada Grahovac.

Sve učesnike u ime Vlade Republike Srpske  pozdravio je potpredsjednik gdin Jasmin Komić, koji je i nagrađenim učenicima uručio nagrade.