DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

U organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, u Banja Luci je danas održan okrugli sto na temu „Reproduktivno zdravlje-uslov opstanka" na kome su učestvovali eminentni stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije, te predstavnici nadležnih institucija.

Organizovanje okruglog stola ima za cilj doći do odgovora na brojna pitanja u ovoj oblasti, između ostalog i da li smo dovoljno pažnje posvetili adolescentima na toj velikoj životnoj raskrsnici.

Ombudsman za djecu, mr Nada Grahovac prisutne je upoznala sa stavovima djece o ovom pitanju, a na osnovu istraživanja urađenog zajedno sa mladim savjetnicima. Rezultati istraživanja, u kojem je učestvovalo 523 učenika iz 17 srednjih škola u Republici Srpskoj, ukazuju između ostalog na potrebu da edukacija djece o njihovom pravu na zdravo odrastanje, uključujući i reproduktivno zdravlje, mora biti dio obrazovnog sistema, prilagođeno potrebama i uzrastu djece. Većina djece (82%) izjasnilo se da o ovim pitanjima želi učiti u školi i to od stručnjaka, jer sada, kako se izjasnilo 67% djece, najviše informacija imaju iz medija.