DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Posjeta Osnovnoj školi „Jovan Dučić" u Lamovitoj protekla  je u znaku obilježavanja Dječije nedjelje. Na hodniku škole pored priznanja koje su potkozarski mališani dobili na mnogim takmičenjima, nalazi se i pano sa predstavljenim dječijim pravima koji svjedoči da su učenici ove škole veoma dobro upoznati sa svojim pravima. Aktivnosti povodom Dječije nedjelje osnovci  ove škole započeli su još juče prigodnim programom. U razgovoru sa direktoricom škole saznali smo  da škola okuplja djecu u brojnim sekcijama i aktivno učestvuje u iniciranju mnogih kulturno-sportskh manifestacija ovog kraja.

U drugom dijelu posjete, sa članovima Savjeta učenika održana je radionica „Da li znamo šta je nasilje?" iz ciklusa „O tvojim pravima u tvojoj školi" . Djeca su kroz razgovor pokazala da mnogo znaju o svojim pravima i istakli da su se spremali za obilježavanje Dječije nedjelje koju su iskoristili da još jednom o njima govore. A radionica je bila prilika da se 26 učenika, predstavnika Savjeta učenika upozna i sa pravom na zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Učenici su o nasilju govorili otvoreno i prepoznali vrste nasilja i neke od karakteristika koje imaju žrtve i počinioci nasilja. Posebno se nametnula tema - nasilje na internetu koja djeci nije nepoznata, ali su vrlo pažljivo slušali na šta sve treba da obrate pažnju kada koriste internet. Smatraju da se nasilje treba prijaviti roditeljima, školi i policiji.

Na kraju ovog druženja učenica 7. razreda nam je pročitala svoju pjesmu o dječijim pravima koja je proglašena najboljim literarnim radom u školi.