DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Ombudsman za djecu Republike Srpske započeo je aktivnosti povodom Dječije nedjelje  radionicom „Moje pravo na obrazovanje",  za djecu iz Dječijeg doma  „Rada Vranješević". Radionici je prisustvovalo 25 učenika od 6. do 9. razreda koji su pokazali da znaju čime se bavi Ombudsman za djecu. Pokazali su da poznaju pravo na obrazovanje, socijalnu zaštitu, odmor i izražavanje mišljenja.

Radionica je imala za cilj da motiviše djecu za učenje, kako bi postigli što bolje rezultate i bili korak bliže ostvarenju svojih životnih ciljeva. Na samom početku djeca su otkrila da bi željeli postati frizeri, kozmetičari, advokati, fudbaleri, profesori fizičkog vaspitanja, konobari, pekari... Vrlo dobro su primijetili da im za ostvarenja želja treba samopouzdanje, upornost, malo sreće i mnogo učenja. U živoj diskusiji djeca i voditelji radionice razmijenili su iskustva o načinu na koji uče, od koga imaju pomoć u učenju, koji su izvori znanja i kako planiraju svoje vrijeme. Tokom radionice djeca su stekla nova saznanja kako poboljšati svoje učenje i postati uspješan u školi danas, a sutra u životu.

Na kraju radionice djeca su se ponosno slikala uz pano koji smo zajedno izradili i obećali da ćemo ovakve radionice češće održavati, a teme će predložiti djeca.