DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Povodom Međunarodnog dana mladih, Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa omladinskim organizacijama, organizovalo je u Banjaluci konferenciju „Prevencija nasilja i konflikata među mladima", kojoj su prisustvovale i predstavnice Ombudsmana za djecu.

Konferenciju je otvorila Branka Malešević, pomoćnik ministra za omladinu, i upozorila na sve češću pojavu nasilja koje se iz stvarnog života prenosi na društvene mreže.

Načelnik jedinice za operativnu i tehničku podršku  iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Jovo Marković predstavio je projekat „Edukacija djece o opasnostima na internetu" koji je namijenjen djeci, roditeljima i nastavnicima i do sada je proveden u 200 osnovnih i srednjih škola. On je naglasio da se edukacijom djece o prednostima i rizicima na internetu kontinuirano bavi i Ombudsman za djecu koji je inicirao i uspostavljenje web stranice www.djecanainternetu.org

Predstavnik Perpetuum Mobile, Saša Ostojić predstavio je projekat „Mladići kao saveznici u prevenciji i sprječavanju nasilja i konflikata na teritoriji sjeverozapadnog Balkana", Anđelija Kovačević, predstavnica Auctus, Banja Luka, predstavila je kampanju Savjeta Evrope za borbu protiv govora mržnje na internetu.

U radnom dijelu Konferencije  mladi su kreirali ciljeve i preporuke sa posebnim osvrtom na kampanju Savjeta Evrope „Ne govoru mržnje na internetu".