DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Predstavnik Ombudsmana za djecu prisustvovao je manifestaciji „Proljećne boje" koja je organizovana u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju, s ciljem da se kroz radioničke aktivnosti razviju i poboljšaju druženje učenika iz odjeljenja koji nastavu pohađaju po posebnom planu i programu sa drugarima iz drugih odjeljenja, te da se roditeljima djece sa posebnim potrebama omogući da na jedan novi način iznesu svoje stavove i prijedloge radi poboljšanja položaja njihove djece.

Organizator programa je bio Savjet učenika te škole u saradnji sa Aktivom nastavnika defektologa, likovnom sekcijom i Udruženjem za pomoć djeci sa posebnim potrebama. Učenici koji pohađaju nastavu po prilagođenom planu i programu, zajedno sa ostalim drugarima, pokazali su umijeća i vještine kroz likovne radove, ali i na prigodnom sportskom takmičenju. Ono što je posebno zanimljivo je i to da su na ovoj manifestaciji aktivno učestvovali i roditelji djece sa posebnim potrebama koji su na radionici pod nazivom „Škola kakvu bismo željeli za našu djecu" na kreativan način dali svoja zapažanja, prijedloge i sugestije o tome šta bi sve željeli u školi koju pohađaju njihova djeca.  

Sudeći po reakcijama i velikom zadovoljstvu djece, nastavnika, a posebno roditelja koji su učestvovali na toj manifestaciji organizator je u potpunosti ostvario svoju ideju.