DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Povodom 02. aprila - Svjetskog dana dječije knjige, Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je Veliki dječiji festival, festival bajke, koiji traje tri dana.
 
Prvog dana festivala,  02.aprila,  organizovan je maskenbal djece iz dječijih vrtića i učenika osnovnih škola sa područja grada, gdje su mališani pokazali veliko umijeće i maštovitost u prikazivanju njima dragih likova iz bajki.

Predstavnica Ombudsmana za djecu RS, iz kancelarije u Foči prisustvovala je drugom danu festivala - Maratonu u čitanju bajki, koji je održan u Dječijem odjeljenju Matične biblioteke, Mališanima su najljepše bajke čitale poznate javne ličnosti.
Maraton u čitanju bajki otvorila je eminentna književnica Dara Sekulić, a djeca su uživala slušajući odlomke iz njima dragih priča.

Treći dan festivala je dan Bajkovizije, kviza i provjere znanja o bajkama.

Matična biblioteka, dječije odjeljenje, u Istočnom Sarajevu dokazala je i ovaj put da biblioteka može biti oaza zabave i znanja za djecu i poštovaoce dječije knjige, a učinili su sve  da svijet dječije mašte i bajke postane  stvaran.