DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Danas je u OŠ „Ivo Andrić" u prisustvu predstavnika resornih ministarstava, Republičkog pedagoškog zavoda RS, učenika i nastavnika iz banjalučkih osnovnih škola,  a u organizaciji Ombudsmana za djecu RS u saradnji sa Agencijom za informaciono društvo RS i školom domaćinom, obilježen Dan bezbjednog interneta s temom „Prava i odgovornosti djece na internetu" pod motom „Poveži se s poštovanjem".

U duhu ovogodišnje teme prof. dr Tatjana Duronjić održala je prezentaciju kojom je ukazala na značaj novih tehnologija za odrastanje djece, te se osvrnula na prava koja UN Konvencija propisuje, a koja posebno u korišćenju savremenih tehnologija treba da budu poštovana. 

Učenici škole domaćina prezentovali su rezultate istraživanja o korišćenju interneta koje su prošle godine proveli u svojoj školi. Pored podataka do kojih su došli, iznijeli su i pravila ponašanja koje bi djeca trebala da poštuju u korišćenju interneta, ali i u stvarnom životu. Tako su pokazali da veoma ozbiljno pristupaju analizi ovog medija i daju konkretne savjete svojim vršnjacima.

Učenici Gimnazije svoju prezentaciju su nazvali „Koristi mudro internet" i pokazali kako internet koriste za učenje i promovisali web stranicu znanje.org koja je puna obrazovnih sadržaja, koje učenici dopunjavaju u saradnji sa svojim nastavnicima.

Gosti i domaćini su saglasni da ovakve aktivnosti treba provoditi češće s ciljem da se djeci i odraslima skrene pažnja na značaj novih tehnologija za odrastanje djece, na njihove prednosti i nedostatke.