DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Svake godine 27. januara u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj odzvanja himna Svetom Savi, kojom učenici odaju poštovanje prvom srpskom prosvjetitelju i simbolično pozdrave svoje profesore, roditelje i goste. Zamjenica ombudsmana za djecu provela je ovaj svečani dan sa učenicima, profesorima, predstavnicima institucija i prijateljima  Gimnazije u Banjaluci.

Domaćin je već tradicionalno pripremio svečanu akademiju u kojoj su punim sjajem zablistali talenti gimnazijalaca. Muzika, gluma, recitovanje i besjede bili su posvećeni tradiciji i razmišljanju o trajanju istinskih vrijednosti koje su u ovoj školi njeguju već 118 godina. A u duhu te tradicije, promovisani su i učenici koji su ove školske godine ostvarili najbolje rezultate u učenju i vladanju koje je publika posebno pozdravila.

Pravo na obrazovanje, pravo na izražavanje  mišljenja, pravo na njegovanje jezika, kulture i tradicije provejavali su kroz svaki trenutak svečanosti ali i u druženju učenika, domaćina i zvanica koje su na Savindan pohodile školu kako bi izrazile dužnu pažnju učeničkom znanju i talentima.