DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

10. decembara, na Međunarodni dan ljudskih prava u Doboju, u Osnovnoj školi „Vuk  Stefanović Karadžić", održana je svečana priredba na kojoj su učestvovali i učenici koji nastavu pohađaju po posebnom, inkluzivnom, programu. Recitacijom, pjesmom, plesom i glumom predstavili su se brojnoj publici, koja je sa mnogo emocija burnim aplauzima nagradila njihov zanimljiv i uspješan nastup.

Poslije prirebe, u školi je održan sastanak sa predstavnicima Centra za mentalno zdravlje, Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama, roditeljima djece, nastavnicima inkluzivne nastave i predstavnicom Ombudsmana za djecu.  Razgovarano je o problemima sa kojima se susreću djeca sa posebnim potrebama i njihovi roditelji, te su predložene mjere za rješavanje nekih od problema s kojima se susreću.

Sutradan je u ovoj školi, u saradnji sa Udruženjem za pomoć djeci sa posebnim potrebama, organizovano sportsko takmičenje, između ostalog i u florbolu, sportu u kojem su se takmičila i djeca sa posebnim potrebama.

Svojim učešćem na priredbi i sportskom takmičenju djeca sa posebnim potrebama, su pokazali da mogu mnogo, ako im se pruži prilika i istovremeno ukazali na to da su odrasli obavezni da im obezbijede sve potrebne uslove za optimalan razvoj u skladu sa njihovim sposobnostima.