DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Domaćin Centralne manifestacija povodom Međunarodnog dana prava djeteta ove godine bila je OŠ „Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci. U skladu sa dosadašnjom praksom, Centralna manifestacija održava se u školi koja je prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda u prethodnoj školskoj godini ostvarila najbolje rezultate u učenju i vladanju.

Brojne goste, učenike, roditelje i nastavno osoblje pozdravio je direktor škole, Dušan Mišljenović, a prisutnima se obratila i ombudsman za djecu Republike Srpske, mr Nada Grahovac, koja je još jednom naglasila važnost Konvencije i razumijevanja da prava djeteta nisu ništa drugo do njihove potrebe, te da je obaveza odraslih da djecu nauče ne samo njihovim pravima nego i obavezama i odgovornostima.

Učenici ove škole zajedno sa svojim nastavnicima pripremili su bogat program pod nazivom „Hajde svete, budi dete". Program je okupio veliki broj učenika koji  su kroz recitaciju, pjesmu, glumu i ples dočarali kako vide i razumiju svoja prava.

Osnovci i srednjoškolci iz cijele Republike ove godine su pisali i crtali na temu „Rastem i učim u miru i slobodi" a danas su najboljim dodijeljene nagrade. Konkurs je i ove godine raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ombudsmanom za djecu, a nagrade su učenicima obezbijedili Javni fond za dječiju zaštitu, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.