DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

OŠ „Sveti Sava"u Foči danas je bila domaćin predstavnicima Ombudsmana za djecu RS. U kratkom razgovoru sa sekretarom škole upoznati smo sa aktivnostima i organizovanjem nastave u školi i zaključili da škola čini sve da učenicima i nastavnom osoblju obezbjedi optimalne uslove za učenje i nastavu.

Učenici ove škole ističu se po dobrim rezultatima  na regionalnim i republičkim takmičenjima iz matematike, fizike, kao i takmičenju u šahu. Sekretar škole istakla je  dobru saradnju sa institucijom Ombudsmana za djecu, kao i da na časovima odjeljenske zajednice često razgovaraju o pravima i obavezama učenika.

U drugom dijelu posjete, jedan školski čas družili smo se sa učenicima VIII1 razreda. Učenici dosta znaju o Ombudsmanu za djecu i aktivnostima Institucije, kao i o svojim pravima, ali i o obavezama i odgovornostima u obrazovnom sistemu. U razgovoru o UN Konvenciji o pravima djeteta, uvjerili smo se da su dobro informisani o  pravima koje im Konvencija garantuje.

U razgovoru o pravu na zdravlje i zdravstvenu zaštitu, što je bila tema radionice, učenici su pokazali otvorenost i spremnost da iznesu svoje stavove i mišljenja o ovim temama.

Smatraju da je za dobro zdravlje  itekako važna dobra i zdrava ishrana, kao i fizička aktivnost. U vezi sa ishranom, požalili su se da nemaju školsku kuhinju, na odmorima su prinuđeni kupovati sendviče i razna peciva u obližnjoj pekari, što ne smatraju zdravim obrokom. Smatraju da bi se školska kuhinja, koja opslužuje nastavnike  i zaposlene u ovoj školi, mogla iskoristiti da obezbijedi obrok i za učenike, što bi im bar, kako kažu, garantovalo da je hrana svježa.

Ne smatraju da su ovisni o internetu i računaru, jer dobar dio slobodnog vremena, koga i nemaju previše, koriste za boravak u prirodi i šetnji sa drugarima.