DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Predstavnici Ombudsmana za djecu danas su boravili u radnoj posjeti Osnovnoj školi „Majka Knežopoljka" u Knežici, koja je napunila sto godina postojanja. U razgovoru koji smo vodili sa direktoricom škole, a kasnije sa pedagogicom i psihologom saznali smo da škola ima dvije područne škole i da je specifična po tome što pokriva područje od preko dvadeset sela. Iako je područje sa kojeg učenici dolaze u školu veliko, đaka je, nažalost, sve manje pa ih je ove godine svega tristotinjak.

Nastava se odvija bez većih problema, ali zimi je veliki problem nabavka ogreva za koji često nema dovoljno sredstava, pa se ove godine pribojavaju boravka u hladnim učionicama. Do sada im je u rješavanju ovog problema pomagala opština sa kojom imaju dobru saradnju.

Roditelji sarađuju sa školom kroz rad Savjeta roditelja, ali se ostvaruje i grupna i individualna saradnja u kojoj aktivno učestvuje oko polovine roditelja. Ipak, ističu da su za saradnju uglavnom zainteresovani roditelji čija su djeca dobra u učenju i vladanju, dok se manje odazivaju roditelji s kojima bi škola mogla putem savjetodavnog rada da popravi uspjeh u učenju i vladanju njihove djece.

Radionici „O tvojim pravima u tvojoj školi" na temu zdravlja prisustvovalo je 25 učenika od VI do IX razreda, koji su bili veoma raspoloženi za razgovor. Na početku su priznali da malo znaju o Konvenciji o pravima djeteta, ali su nabrojali neka svoja prava - pravo na igru, obrazovanje, slobodu i zdravlje, a sjetili su se i Dječije nedjelje.

U vezi sa zdravljem i ishranom, osnovci iz Knešpolja kažu da jedu sve što se kod kuće kuva i piju domaće sokove, iako su primijetili da sve što je domaće ne mora biti i zdravo. Fizička aktivnost i boravak na svježem vazduhu za njih su način odmora, a računar i televizija njihov su izbor kada je ružno vrijeme i u večernjim satima. O tome kako na zdravlje djeluje konzumacija alkohola, duvana i droga imali su predavanja i radionice, ali kažu da cigarete i alkohol za roditelje u prodavnicama mogu kupiti bez problema jer se u malom mjestu svi znaju.

Stavovi ovih osnovaca u vezi sa zdravljem su jasni, željeli bi da o tome uče u školi. O ljudskom tijelu, pubertetu i odrastanju razgovaraju sa roditeljima, drugarima, nastavnicima, posebno ističu nastavnike biologije i fizičkog, ali bi o tome željeli više znati.

U prijatnoj atmosferi okončali smo radionicu u školi čiji su hodnici puni panoa o zdravoj životnoj sredini, čistoj i kvalitetnoj vodi, a na samom ulazu je mala izložba zdravih domaćih plodova jeseni koja je u ovom kraju pokazala svu svoju raskoš.