DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

U okviru aktivnosti „O tvojim pravima u tvojoj školi" danas je predstavnica Ombudsmana za djecu iz kancelarije Foča posjetila Osnovnu školu Jovan Jovanović Zmaj u Trebinju.

U razgovoru sa školskim pedagogom i logopedom, predstavljena je institucija Ombudsmana za djecu RS, način rada i njene aktivnosti kao i sadržaj današnjeg druženja sa učenicima.
Sa svoje strane domaćini su nas informisali da ovu školu pohađa 1150 učenika, sa Područnim školama u Dražinom Dolu, Lastvi i Ljubomiru, a nastava je, zbog nedostatka prostora, organizovana u dvije smjene plus međusmjena. Požalili su se da školi nedostaju didaktička pomagala, da su učionice opremljene neadekvatnim školskim klupama koje su ovi osnovci prerasli pa su im neudobne, informatički kabinet je opremljen zastarjelim računarima, a tehnički kabinet nema ni osnovnu opremu za nastavu. Ali, i pored brojnih problema u organizovanju nastavnog procesa, učenici ove vaspitno obrazovne ustanove postižu brojne uspjehe na Republičkim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike...

Radionica "O tvojim pravima u tvojoj školi", na temu zdravlja i prava na zdravstvenu zaštitu protekla je u otvorenom razgovoru sa učenicima jednog IX odjeljenja koje broji 16 dječaka i 15 djevojčica. U vedroj atmosferi razgovaralo se o faktorima koji utiču na zdravlje, i većina smatra da su za dobro zdravlje jednako važni zdrava ishrana, fizičke aktivnosti, svjež vazduh, dobar san, voda, a smatraju da je i ljubav jako važna. Na žalost, kako su napomenuli, nemaju školsku kuhinju, pa iako znaju da suva hrana nije najbolje rješenje, prinuđeni su da kupuju sendviče i peciva iz "domaće radinosti" od "teta" koje svakodnevno nude svoje proizvode u školskom dvorištu.

Ističu da su im školske torbe preteške, pa mnogi imaju problema sa kičmom, a rješenje problema vide u školskim ormarićima. Također misle da se u školi niko ne bi trebao isticati odjećom i načinom oblačenja pa smatraju da bi uvođenje školskih uniformi bilo dobro rješenje.