DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

U okviru aktivnosti "O tvojim pravima u tvojoj školi" predstavnici Ombudsmana za djecu RS, danas su posjetili Srednjoškolski centar „Petar Kočić" Šipovo i tom prilikom predstavnike školske uprave upoznali sa sadržajem i temom ciklusa radionica koje provodi Ombudsman za djecu RS, a koje podrazumjevaju predstavljanje Institucije učenicima, upoznavanje sa UN Konvencijom o pravima djeteta i razgovor na temu zdravlja, te ostvarivanja prava djece na zdravo odrastanje.  

Radionca je organizovana za članove Savjeta učenika tog školskog centra. Učenici su učestvovali i u maloj anketi u vezi sa temom zdravlja, a zatim se razgovaralo o uticaju koji  prehrambene navike i načini života imaju na zdravo odrastanje.

Svi su istakli da su već imali priliku da se susretnu sa zdravstvenim ustanovama, a kao najvažniji faktor za zdravo odrastanje istakli su zdravu ishranu, vodu i fizičke aktivnosti. Uglavnom sa roditeljima razgovaraju o zdravom načinu života. Poznato im je da su redovni obroci i kuvana hrana važni za dobro zdravlje, ali da su  vrlo često prinuđeni da jedu i brzu hranu koju kupuju u školi ili gradu. 

 Takođe su istakli da im je tema o zdravlju zanimljiva i da bi voljeli da o tome kako se pravilno hraniti, kako najbolje zaštititi zdravlje i o bolestima zavisnosti da uče od doktora ili nekih nastavnika. Tokom radionice su pronašli i teme koje mogu na savjetu učenika da predlože i rade na njima, a u cilju zaštite svoga zdravlja. 

 Naglašavaju da još uvijek više vremena provode napolju baveći se sportom u sportskim klubovima, ili u igri i druženju sa vršnjacima, nego na internetu. Mada naglašavaju da jako puno informacija dobiju na internetu, posebno o reproduktivnom zdravlju jer je to tema o kojoj sa odraslima ne razgovaraju, pitaju se da li su te sve informacije tačne. 

Učenici uglavnom prepoznaju opasnosti koje vrebaju od raznih ovisnosti, ali bi htjeli još više informacija o tome, kao i o reproduktivnom zdravlju i seksualnost, jer znaju da su im nepohodne prave i stručne informacije  o ovim temama.