DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Danas je u Banjaluci održana Centralna manifestacija povodom obilježavanja Dječije nedjelje u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

Djeci i brojnim gostima obratile su se ministrica porodice, omladine i sporta prof. Nada Tešanović, ombudsman za djecu mr Nada Grahovac i predsjednica Savjeta za djecu dr Amela Lolić i u svom obraćanju poručile da svaka nedjelja treba da bude nedjelja djeteta i da je obaveza odraslih da njihov odnos prema djeci bude svaki dan kao u nedjelji djeteta.

Danas je promovisana i publikacija „Izbor međunarodnih propisa o pravima djeteta" koja je namijenjena svima onima koji rade sa djecom i ima za cilj da doprinese promociji novog odnosa prema djeci koji Konvencija zahtijeva.

Centralna manifestacija okupila je djecu iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola koji su pokazali koliko talenta, vještina i znanja imaju. Mladi savjetnici ombudsmana za djecu, u ime srednjoškolaca, prisutne su upoznali o njihovom organizovanju i načinu rada.

Bogat program koji su djeca pripremila nije nikog ostavio ravnodušnim, a svojim učešćem u manifestaciji još jednom su potvrdili da poruke koje djeca šalju, odrasli treba da čuju i prepoznaju.