DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Predstavnik Ombudsmana za djecu, posjetio je danas Osnovnu školu „Vuk Karadžić" u Tesliću i razgovarao sa učenicima i rukovodstvom škole o pravu djece na zaštitu zdravlja.  

Na radionci, koja je organizovana za članove Savjeta učenika te škole, predstavljena je institucija Ombudsmana za djecu, za koju učenici, priznaju, nisu ranije čuli. Učenici od drugog do devetog razreda učestvovali su u maloj anketi u vezi sa temom zdravlja, a zatim se razgovaralo o uticaja prehrambenih navika i načina života na zdravlje.

Svi su istakli da su već imali priliku da se susretnu sa zdravstvenim ustanovama, u sjećanju su im ostale vakcinacije i odlasci kod ljekara. Poznato im je da se kao djeca, do petnaeste godine, mogu liječiti bez obzira na to da li je uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje.

Kao najvažnije elemente za zdravlje istakli su zdravu hranu i vodu i fizičke aktivnosti. Na časovima biologije, ali i odjeljenske zajednice razgovarali su o zdravoj ishrani. Poznato im je da su redovni obroci i kuvana hrana važni za dobro zdravlje, ali da rado jedu i brzu hranu koju mogu da kupe u gradu, ali i u školi. Učenici starijih razreda proširili su raspravu, pa se razgovaralo i o tome koliko je danas, s obzirom na način života, uopšte moguće proizvesti i obezbjediti zdravu hranu, s posebnim akcentom na pitanje koliko mogu biti sigurni da je hrana koju im roditelji kupuju na pijacama i prodavnicama zaista zdrava.

Takođe su istakli da im je tema o zdravlju zanimljiva i da bi voljeli da o tome kako se pravilno hraniti, kako najbolje zaštititi zdravlje i o bolestima zavisnosti, uče na časovima odjeljenske zajednice. Voljeli bi da se u školi organizuju predavanja na temu zdravlja, a da predavači budu stručnjaci iz oblasti zdravstvene zaštite.

Pohvalili su se velikim brojem prijatelja na društvenim mrežama, ali i time da ipak ne provode previše vremena „za računarima" i da su upoznati o opasnostima koje vrebaju sa interneta. Naglašavaju da još uvijek više vremena provode napolju baveći se sportom u sportskim klubovima, ili u igri i druženju sa vršnjacima.