DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

U okviru aktivnosti O tvojim pravima u tvojoj školi, predstavnici Ombudsmana za djecu posjetili su danas Osnovnu školu „Stanko Rakita" u Vrbanji.

Rukovodstvo OŠ „Stanko Rakita" dočekalo nas je u prostoru koji odaje sliku uredne škole u kojoj dječiji radovi i priznanja krase hol škole i svjedoče o brojnim aktivnostima učenika. Školsko dvorište je veliko i ima uređena igrališta koje učenici koriste u nastavi fizičkog vaspitanja, ali i u slobodnom vremenu. Škola ima dobru saradnju sa roditeljima, centrom za socijalni rad i lokalnom zajednicom, te nema većih problema u vaspitno-obrazovnom radu.

Osnovnu školu „Stanko Rakita" u naselju Vrbanja zajedno s područnom školom u Debeljacima pohađa 487 učenika. Sa 25 učenika, predstavnika odjeljenja od 5. do 9. razreda razgovarali smo o zdravlju.

Na početku radionice učenici su odgovorili na pitanja iz anketnog listića i zaključili da su za zdravlje važni i zdrava ishrana i fizička aktivnost, voda, svjež vazduh, odmor i zaštita od štetnih uticaja duvana i alkohola. Razgovor o zdravoj ishrani doveo nas je do zaključka da svi znaju da je važno da jedu kuvana jela koja se spremaju kod kuće, ali da rado posežu za suvom hranom i grickalicama. Posebno ističu da rado jedu voće i svjesni su njegovog značaja za njihovo zdravlje.

Značaj fizičke aktivnosti za zdravlje im je poznat i ističu da pohađaju sportske sekcije i da veliki dio slobodnog vremena provode na otvorenom, u druženju i igri.

Razgovor o pubertetu i promjenama koje on donosi, pokazao je da je ovo tema o kojoj nerado govore, a smatraju da njihova znanja o tome nisu dovoljna. Stariji učenici ističu da bi o zdravlju trebalo da uče u redovnoj nastavi kako bi sva djeca mogla naučiti isto. Dok se to ne ostvari odgovore na pitanja o zdravlju osnovci traže na internetu, od školskih vršnjaka, a rijetki od roditelja.