DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

U okviru ciklusa radionica „O tvojim pravima u tvojoj školi" u Osnovnoj školi „Sveti Sava" u Doboju, sa učenicima iz Savjeta učenika te škole, održana je radionica  na temu prava na zaštitu zdravlja.

Sa predstavnicima učenika od trećeg do devetog razreda razgovaralo se o značaju zdravlja i zdravog stila života, sa posebnim naglaskom na zdravu ishranu, higijenu i fizičke aktivnosti. Osnovci su istakli da su u školi učili o zdravlju i da im je već poznato kako se u praksi ostvaruje pravo na liječenje, a učenici starijih razreda su istakli da su upoznati i da razumiju pojmove kao što su zdravstvena knjižica, zdravstveno osiguranje, prijava na zdravstveno osiguranje i ostalo sa čim su se susretali i prilikom posjete ljekarima.

Zdravu ishranu su stavili na prvo mjesto kao važan element za dobro zdravlje, uz napomenu da još uvijek više vole domaću hranu koju im pripremaju roditelji, a pored zdrave ishrane važne su im i fizičke, odnosno sportske aktivnosti. Većina učenika se bavi nekim sportom u školi kao članovi  školskih sekcija ili treniraju u nekom od sportskih klubova. Takođe su istakli da ne provode mnogo vremena pred računarima, ali su se pohvalili da su prisutni na društvenim mrežama i da imaju veoma mnogo prijatelja na internetu.

Svi učesnici radionice složili su se da bi trebali još više da nauče o zdravlju, bilo kroz rad na časovima odjeljenske zajednice, bilo kroz sekcije i vannastavne aktivnosti. Učenici starijih razreda su naglasili da bi voljeli da im predavanja iz oblasti zdravstvene zaštite drže lica iz medicinske struke.