DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prva radionica koja je ove godine najavljena u ciklusu radionica „O tvojim pravima u tvojoj školi" održana je u Novom Gradu sa učenicima Srednje škole „Đuro Radmanović". Prošle godine su učenici jednog odjeljenja ove škole potražili od Ombudsmana za djecu informacije, potrebne za realizaciji projekta Ja građanin, a tema je bila reproduktivno zdravlje. Razgovor o zdravlju, nastavili smo tokom radionice na kojoj je danas bilo prisutno 30 učenika iz Savjeta učenika i odjeljenja koje je učestvovalo u projektu „Ja građanin".

Razgovaralo se o zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti, higijeni u školi, opasnostima koje nosi predugo bavljenje na internetu, reproduktivnom zdravlju, potrebi da se uči o zdravlju i da se preventivno djeluje u mnogim pitanjima u vezi sa zdravljem. Mladi iz ove škole su naglasili da se hrane onako kako im to dozvoljava kućni budžet, ali da više vole suvu hranu pa stoga izbjegavaju i školsku kuhinju u kojoj se nude kuvana jela.

Posebno su pozitivno govorili o nastavi fizičkog vaspitanja i trudu koji njihovi profesori ulažu da im ukažu na važnost fizičke aktivnosti za očuvanje zdravlja. Zadovoljni su brojem i raznolikošću sportskih sekcija, a kažu da „sjedenje za računarom" nije njihov izbor za provođenje slobodnog vremena.

Reproduktivno zdravlje je tema o kojoj bi učenici željeli da govore i uče od stručnjaka, jer smatraju da o ovoj temi imaju malo informacija. Njihov je prijedlog također, da se u školama obezbijedi da ljekari, medicinske sestre ili neko od profesora, koji su po struci bliski ovim temama, vode sekcije ili predavanja о zdravlju, kako bi se što veći broj srednjoškolaca informisao o svemu što ih zanima u vezi sa ovom temom.