DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Novi početak školske godine, koji će školska zvona oglasiti u ponedjeljak 3.septembra, nova je radost za djecu koja se vraćaju u svoje školske klupe, ali i nova briga za roditelje - prije svega da li će za svoju djecu moći  obezbijediti sve što je potrebno:knjige, pribor, nove patike, majicu...

Početak školske godine, poseban je dan za najmlađe koji će prvi put sjesti u školske klupe. Ponosni na novi početak i svoju prvu školsku torbu, uzbuđeni zbog svega novog što ih u školi očekuje, mališani trebaju podršku i roditelja i učitelja da njihov prvi susret sa školom na najbolji način obilježi novi i najljepši period u njihovom odrastanju.   

U školi će, pored čitanja i pisanja, učiti i kako biti dobar drug, koliko je važno imati radne navike i odgovornost prema sebi i drugima, u školi će imati nove obaveze, nove interese, ali i nove nepoznate situacije, zato je  izuzetno važno da  saradnja roditelja i učitelja počne od  prvog dana u školi, kako bi u međusobnom poštovanju i razumijevanju bili zajednička podrška djetetu u učenju i odrastanju.   

I djeca koja već imaju iskustva sa školskim obavezama, trebaju podršku, jer i za njih je početak nove školske godine, pored radosti zbog susreta sa drugovima i nastavnicima, istovremeno i stres zbog novih obaveza i izazova u novom razredu.   

Svim učenicima želim uspješan početak nove školske godine, a  nastavnike i roditelje pozivam da u međusobnoj stalnoj saradnji i  u saradnji sa djecom stvaraju školsko okruženje u kojem je dijete motivisano i podsticano za rad i gdje dijete uči za život a ne za ocjenu.     

                                                                                                                                                                                                                                                    Ombudsman za djecu

 mr Nada Grahovac