DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Ombudsman za djecu Republike Srpske organizovao je okrugli sto na temu „Seksualna eksploatacija djece u Republici Srpskoj". Osnovno pravo svakog djeteta, pravo na život i razvoj, ozbiljno je ugroženo različitim oblicima zlostavljanja i iskorišćavanja. Seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje djece je najteži oblik nasilja nad djecom i ima teške i trajne posljedice na dostojanstvo, zdravlje, razvoj, odrastanje i vaspitanje djeteta - i pitanje je  jesmo li dovoljno učinili da ih zaštitimo?

Uvodnu riječ o seksualnoj eksploataciji djece u Republici Srpskoj imali su  prof. dr Ivanka Marković sa Pravnog fakulteta u Banjaluci koja je govorila o Međunarodnim standardima i zakonskim okvirima za borbu protiv seksualnog nasilja nad djecom, Olga Lola Ninković, psiholog, govorila je o iskustvu Okružnog suda Banja Luka, a novinar Novinske agencije SRNA Mariana Šarčević o iskustvima iz medijskog izvještavanja. 

Na okruglom stolu istaknuto je da se društvo mora suočiti sa problemom seksualnog nasilja nad djecom, kao najtežim oblikom nasilja koje nije i ne smije biti stvar porodice bez obzira što se najčešće dešava unutar nje.

Brojni učesnici, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva porodice omladine i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva pravde, Centra javne bezbjednosti Banja Luka, sudstva, Republičkog pedagoškog zavoda, centara za socijalni rad, osnovnih škola i nevladinih organizacija i mladih savjetnika ombudsmana za djecu prepoznali su različite situacije u kojima se može djelovati da bi se unaprijedila zaštita djece od ovakvih pojava, te između ostalog istakli problem nedostatka programa prevencije i edukacije, nedovoljne povezanosti institucija, nepostojanje jedinstvene baze podataka.

Mr Nada Grahovac, ombudsman za djecu rekla je da je, prema podacima MUP-a Srpske, u Republici Srpskoj od 1996. do 2002. godine podnesena 61 prijava za seksualno zlostavljanje djece, a od 2008. do sredine 2011. godine podneseno je 128 prijava protiv počinioca seksualnog nasilja nad djecom ali da ovi pokazatelji ne odražavaju stvarno stanje na terenu i da stvarni broj djece koja žive sa traumama, povrijeđeni i poniženi, ostaje zauvjek nepoznat.

Savjet Evrope pokrenuo je kampanju kojom upozorava da je svako peto dijete na svom putu odrastanja bilo izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja i apeluje na države, da u cilju zaštite djece preduzmu cijeli niz mjera i aktivnosti, između ostalog:

-  da identifikuje seksualno nasilje nad djecom kao ozbiljan društveni problem
-  da definiše mjere i programe prevencije i edukacije
-  da uskladi zakonodavstvo
-  da adekvatno kazni počinioce