DJECA SU REKLA

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

6. Međunarodni festival dječije poezije, pod nazivom “Dječije carstvo Mikrofin” održava se u Banjaluci od 07-20 aprila 2012.godine.

Manifestacija “Dječije carstvo Mikrofin” je značajna dječija kulturna manifestacija jer promoviše kulturno stvaralaštvo djece i na taj način doprinosi njihovom razvoju. Festival treba da doprinese njegovanju književnog stvaralaštva djece i mladih, promociji mladih autora i talenata, te da oda priznanje prijateljima djece - pjesnicima i književnim stvaraocima.

Međunarodni festival dječije poezije otvorila je zamjenica Ombudsmana za djecu RS, Zlata Hadžić-Bajrić. Pravo djeteta na izražavanje mišljenja djeca ostvaruju i pišući poeziju, te nam u stihovima kazuju ono što misle, osjećaju, i znaju.

Ombudsman za djecu RS dodijelio je posebnu nagradu za literarni rad kojim se promovišu prava djeteta, Gorani Čolić, učenici devetog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” iz Rogatice. Žiri je pred sobom imao težak zadatak da od 2400 radova iz 125 gradova iz 6 zemalja izabere najbolji. Činili su ga pjesnici Slobodan Stanišić, Ranko Pavlović i Tode Nikoletić koji su za princezu festivala proglasili Miljanu Orašanin, učenicu devetog razreda OŠ “Mokro” iz Mokrog. Prvu nagradu za mlađi uzrast osvojila je Sofija Rađenović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole “Stafan Mitrov Ljubiša” iz Budve, a prvu nagradu za stariju kategoriju dobio je Aleksandar Ilić, učenik šestog razrada Osnovne škole “Sveti Sava” iz Rogatice.