DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Učenici VI razreda Osnovne škole "Mladen Stojanović" iz Gornjih Podgradaca, Gradiška, sa nastavnicom Demokratije Suzanom Tepić su u okviru projekta "Ja građanin" obrađivali temu "Kako zaštiti djecu od opasnosti na internetu". U planu aktivnosti predložili su, između ostalog, da njihove školske sveske na koricama imaju poziv na pristojnu komunikaciju na internetu i upozorenje da svi u ovoj komunikaciji nisu dobronamjerni, te upućuju na internet stranicu www.djecanainternetu.org. 

Ombudsman za djecu prihvatio je njihovu inicijativu i štampao jedan broj svesaka koje će dobiti svaki učenik škole, očekujući da će njihova inicijativa naići na podršku onih koji se bave štampanjem, i podstaći učenike drugih škola da na sličan način promovišu ne samo ovo, nego i druga svoja prava.

Danas, dan uoči Opštinskog takmičenja, predstavnici Ombudsmana za djecu posjetili su učenike i razgovarali o ovoj temi pri čemu su naglasili važnost prepoznavanja ovog problema i aktivnog učešća djece u njegovom rješavanju.