DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

U okviru aktivnosti "O tvojim pravima u tvojoj školi", predstavnici Ombudsmana za djecu RS posjetili su Osnovnu školu „Danilo Borković" u Gradišci i razgovarali sa upravom škole i učenicima o radu škole i pravima, obavezama i odgovornostima učenika u obrazovnom sistemu.

Prva tema razgovora s pedagogom škole bila je Kodeks ponašanja za koji uprava kaže da je ove godine dorađen i modifikovan. Kodeks je propisao pravila ponašanja za učenike, nastavnike, roditelje i pomoćno osoblje. Razgovaralo se i o vršnjačkom nasilju i svi su se složili da je za njegovo sprečavanje neophodna edukacija djece u smislu prepoznavanja pojavnih oblika, kao i posljedica takvog ponašanja. Nezaobilazna tema bila je i rad Savjeta učenika, pa pedagog ističe da članovi Savjeta sami traže odgovore na pitanja koja im upućuju drugovi putem sandučeta koje stoji u holu škole.

Predstavnici Ombudsmana za djecu u druženju i radu sa Savjetom učenika škole saznali su da učenici ove škole poznaju veliki broj svojih prava. Kroz razgovor o pravu na obrazovanju saznali smo da ih muči obim gradiva za koji je 15 prisutnih reklo da je preobiman i da bi smanjenjem obima informacija i podataka na one važne i bitne mogli postizati bolje rezultate u učenju, ali bi im i stečeno znanje ostajalo trajno. Učenici su izrazili želju da se uči na savremeniji način i naglasili da su rijetki nastavnici koji im nude nove metode rada iako za to imaju uslove. Kućni red ili Kodeks dio učenika poznaje, ali kažu da nisu učestvovali u njegovom donošenju i da ga se nažalost neki ne pridržavaju.

Učenici ove škole pohvalili su nam se da na brojnim takmičenjima iz fizike, hemije, engleskog postižu najbolje rezultate. Sportske aktivnosti, odbojka i košarka, kojim ispunjavaju najveći dio svog slobodnog vremena, takođe su im donijele pobjede na opštinskim i regionalnim takmičenjima.

Iz ove škole ponijeli smo utisak da su učenici vrlo zreli u razmišljanju, da vole raditi i učiti, da su  samokritični i svjesni da prava donose i obaveze i odgovornosti.