DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

U okviru kampanje MUP-a Republike Srpske „Spriječimo nasilje nad djecom" u Osnovnoj školi „Branko Radičević" u Banjaluci održan je sastanak za roditelje učenika V razreda, kome je pored predstavnika MUP-a prisustvovala i ombudsman za djecu RS Nada Grahovac.

Brojna su pitanja u odrastanju djece sa kojima se roditelji danas nose, a na koja vrlo često i sami nemaju odgovore. Roditelji jesu primarno odgovorni za zdravo odrastanje njihove djece, ali roditelji to ne mogu sami.

Obrazovni sistem mora preuzeti svoj dio odgovornosti i za vaspitanje djece, a ono što je ključno je stalna i kvalitetna saradnja roditelja i škole.
Bez pravilnog nadzora, od najranijeg uzrasta i kvalitetne saradnje roditelja i škole, dijete neće dobiti onu potrebnu sigurnost koja mu je veoma važna u svim fazama odrastanja.
Ali, ne samo obrazovni sistem, nego i brojne druge institucije imaju i obavezu i odgovornost postupanja u skladu sa najboljim interesom djece.

Neka od pitanja na koje je roditeljima skrenuta pažnja su vršnjačko nasilje, seksualno zlostavljanje, djeca na internetu, prevencija zloupotrebe droga i alkohola.