DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Lijep jesenji dan u Ćopićevom kraju proveli smo u razgovoru o pravima djeteta sa učenicima i upravom Osnovne  škole „Branko Ćopić" u Donjem Duboviku. Iz razgovora s direktoricom škole da se zaključiti da ovdje djeca uživaju svoja prava, a odrasli se trude da im obezbijede sve kako bi njihovo školovanje i odrastanje bilo kvalitetnije. Direktorica rado ističe kako su djeca uočila mnoge nedostatke u školi, pa su kroz projekat „Ja građanin" za njih tražili i našli rješenja. Tako su riješili problem prevoza i dobili kombi od Ministarstva prosvjete, obnovili su salu za fizičko vaspitanje, riješili saobraćajnu signalizaciju oko škole i riješili pitanje školske kuhinje. Ovo je lijep primjer kako se uvažava mišljenje djece i kako saradnjom nastavnika, učenika, roditelja i lokalne zajednice život u školi može biti prijatniji, kvalitetniji.

Tokom radionice kojoj su prisustvovali članovi Savjeta učenika razgovaralo se o mnogim temama, vršnjačkom nasilju i njegovim oblicima, o ulozi pedagoga i psihologa u školi, o potrebi mirnog rješavanja sukoba i uvažavanju tuđeg mišljenja. Svi učesnici radionice pohvalili su se da u školi mogu iznijeti svoje mišljenje i da su zadovoljni sa svim što škola nudi.

Kada smo razgovarali o tome šta bi mijenjali, ovi učenici su prije svega istakli potrebu da se smanji obim gradiva iz nekih predmeta jer smatraju da uče nepotrebne i teško razumljive podatke. Na pitanje o tome kakve vannastavne aktivnosti imaju, rekli su da ih je mnogo: literarna sekcija, saobraćajna sekcija, sportska sekcija i druge.

S ponosom su nam rekli da učestvuju u manifestaciji Ćopićevim stazama djetinjstva koja se održava u maju i tada školi i njihovom kraju u pohode dolaze brojni gosti. Djeca iz ove škole i čitav kraj njeguju tradiciju i čuvaju uspomenu na pisca koji je sredinom prošlog vijeka pisao o djeci iz svog zavičaja a mi smo ih po skromnosti i veselom duhu prepoznali i na ovoj radionici.