DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

''U nastavku aktivnosti "O tvojim pravima u tvojoj školi'' predstavnici Ombudsmana za djecu RS, kancelarija u Foči dana 20.10.2011. god.posjetili su OŠ ''Sveti Sava'' u Rogatici, razgovarali sa direktorom škole i pedagogom, te sa Savjetom učenika održali radionicu o pravima učenika u osnovnom obrazovanju.

Direktor škole je istakao da je škola izgrađena 1975.godine, broji 835 učenika sa četiri područne škole, da imaju produženi boravak za djecu predškolskog uzrasta i nižih razreda, da je saradnja sa lokalnom zajednicom više nego dobra, kao primjer navodi da opština učestvuje u finansiranju prevoza učenika, a kao i u većini škola u RS problemi su vezani za nedostatak finansijskih sredstava. Osnovni problem je ravan krov škole, koji je potrebno sanirati jer prokišnjava, ali su ograničeni finansijskim sredstvima.

Savjet učenika broji 32 učenika i svi su prisustvovali radionici. U razgovoru sa učenicima primijetili smo da o instituciji Ombudsmana za djecu RS ne znaju mnogo. Učenici poznaju svoja prava u školi, o čemu smo se uvjerili tokom radionice. Istakli su da su povodom obilježavanja Dječije nedjelje imali niz aktivnosti, između ostalog projekat ''Opasnosti na internetu'', a pripremaju projekat o nasilju među djecom. Za pohvalu je da je Savjet učenika organizovao humanitarnu akciju za pomoć drugu koji je bolestan.

U razgovoru o pravu na slobodno vrijeme, upoznali su predstavnike Ombudsmana da slobodno vrijeme koriste čitajući knjige, baveći se sportom, učestvuju u radu brojnih sekcija, kao biološka, informatička, literarna i druge. Takođe, slobodno vrijeme provode i na internetu, kao i društvenim mrežama, a zapazili smo da su stariji razredi upoznati sa opasnostima korišćenja interneta, a da mlađi učenici nisu svjesni tih opasnosti.Takođe, obavijestili su nas da je u školi za učenike nižih razreda organizovana pozorišna predstava za dan 24.10.2011.god. pod nazivom ''Ja imam svoja prava''.