DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Predstavnik Ombudsmana za djecu RS iz kancelarije Doboj posjetio je dana 13.10.2011. godine Osnovnu školu „Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju i sa članovima Savjeta učenika i koordinatorom razgovarao o njihovim potrebama, problemima, pravima i obavezama.

Radionica je počela predstavljanjem institucije Ombudsmana za djecu RS, a djeca su priznala da ne znaju mnogo o toj instituciji kao ni o njenom radu. Međutim, kada su u razgovoru pomenuta prava djece, učenici su pokazali da su upoznati sa svojim pravima i da su u odjeljenskim zajednicama održane radionice na tu temu. Učenici su se, u pet faza, u svakoj odjeljenskoj zajednici, na kreativan način upoznavali o svojim pravima, a na tim radionicama je poseba pažnja i rad posvećen problemima vršnjačkog nasilja i potencijalnim opasnostima korišćenja interneta. U razgovoru su istakli da često razgovaraju sa nastavnicima ali i sa roditeljima o internetu, te su naglasili da se pridržavaju savjeta o korišćenju interneta. S posebnim ponosom su istakli i svoje aktivnosti na pripremama za priredbu za nastavnike i roditelje kojom će i oni obilježiti Dan dječijih prava.  

U razgovoru o pravu na obrazovanje istakli su da su zadovljni nastavom u školi kao i odnosom nastavnika prema njima, ali su imali primjedbe koje se odnose na školsko gradivo i pojedine udžbenike. Posebno ističu da su udžbenici iz geografije i istorije preobimni i da materija koju uče nije prilagođena njihovom uzrastu.

Školske obaveze utiču i na njihovo slobodno vrijeme, te ističu da bi voljeli da slobodnog vremena imaju i više. Pravo na slobodno vrijeme smatraju svojim veoma važnim pravom i zavisno od smjene u koju idu provode ga na raznim sekcijama i sportskim aktivnostima, na internetu ili sa društvom u igri.