DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Mjesec septembar djeci je posebno drag zbog toga što tada počinje nova školska godina, počinje druženje učenika, radost i graja na ulicama i u školskim dvorištima i dok se radost zbog ponovnog susreta tek malo stišala, a školske klupe "zagrijale" i nastava počela, počeo je  mjesec oktobar, a sa prvom sedmicom u tom mjesecu i aktivnosti obilježavanja „Dječije nedjelje".

Tim povodom predstavnik Ombudsmana za djecu RS iz kancelarije Doboj posjetio je Osnovnu školu „Sveti Sava" u Modriči i sa nastavnicima i učenicima te škole razgovarao o njihovim potrebama, problemima, pravima i obavezama. Na radionici koja je održana sa predstavnicima Savjeta učenika predstavljena je institucija Ombudsmana za djecu, a djeca su  istakla da su već čuli za Ombudsman za djecu, ali da nisu upoznati sa načiniom rada institucije.

Učenici starijih razreda su predstavili svoje aktivnosti kojima oni obilježavaju dječiju nedjelje, te su pokazali i da poznaju svoja prava. Pravo na slobodno vrijeme smatraju veoma važnim pravom i ukazuju da svoje slobodno vrijeme najčešće koriste kod kuće na internetu ili sa društvom u igri i sportskim aktivnostima, te se žale da drugog sadržaja praktično i nemaju. U razgovoru o pravu na obrazovanje istakli su da su zadovljni nastavom u školi, ali da smatraju i da je gradivo u pojedinim predmetima preobimno i da nije prilagođeno njihovom uzrastu.