DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

„Dječiju nedjelju", ombudsman za djecu je započeo družeći se sa djecom u specijalizovanoj biblioteci za djecu u Istočnom Sarajevu.

U predivnom, novom i urednom prostoru, djeci su na raspolaganju ne samo knjige namjenjene njihovom uzrastu već i različiti drugi sadržaji u kojima djeca, provodeći svoje slobodno vrijeme, kroz igru i druženje uče ono što najviše vole.
U preko deset oblika različitog radioničkog programa (muzička sekcija, crtanje, računari, strani jezici) uključena su djeca od 3-7 godina, aktivna je i novinarska sekcija, a trenutno je u fazi pripreme prostor, koji bi bio namjenjen tinejdžerima i njihovim potrebama.

Rad sa djecom, od najranijeg uzrasta, prilagođen njihovom uzrastu i njihovim potrebama organizovan u biblioteci,  dobar je primjer kako i biblioteka može biti i više od izdavanja knjiga. Pri tome su boravak djece u biblioteci i sadržaji namjenjeni njima, za djecu  besplatni. U dogovoru sa upravom biblioteke, Ombudsman za djecu će od sledeće godine, upravo u biblioteci imati uredovne dane o čemu će građani biti na vrijeme obavješteni.