DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

U Vladi Republike Srpske u Banjaluci, 26.5.2011. predstavljen je projekat „Bezbjednost djece na internetu“ i edukativni portal www.djecanainternetu.org. Partneri na projektu su Ombudsman za djecu RS, Agencija za informaciono društvo RS i kompanija m:tel.

Cilj projekta je edukacija djece, roditelja i nastavnika, ali i javnosti uopšte o prednostima i nedostacima interneta. Uz poruku „Ne zabranjujmo im, naučimo ih!“ osmišljen je edukativni internet portal i organizovana brojna predavanja u školama širom RS. O dječijim pravima i internetu kao oblasti mogućeg ugrožavanja dječijih prava govorila je mr Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS. „Da bi djeca izbjegla rizike i opasnosti u koje mogu biti dovedeni korišćenjem interneta, mi ih moramo zaštititi, a to ćemo učiniti samo ako ih naučimo sigurnom i odgovornom korišćenju interneta. Našu inicijativu prihvatila je Agencija za informaciono društvo i uspostavljena je prva stranica te vrste u BiH, i što je vrlo važno, stranica je namijenjena ne samo djeci, već i školi i roditeljima. Ono što je posebno važno jeste da su profesori sa fakulteta Političkih nauka i Filozofskog fakulteta od samog početka ponudili svoju stručnu pomoć i podršku, a svoj doprinos dala je i kompanija m:tel“, istakla je Grahovac.

Naučno-stručni saradnici na projektu koji su učestvovali u pripremi materijala za stranicu, ali i realizaciji predavanja u školama su doc. dr Tatjana Tapavički Duronjić, profesor na Fakultetu političkih nauka i doc. dr Tamara Pribišev Beleslin, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević je na pres konferenciji rekao: “Agencija za informaciono društvo Republike Srpske se rado odazvala inicijativi Ombudsmana za djecu u vezi sa projektom zaštite djece na internet. Naročito nam je zadovoljstvo što smo, shodno svojim nadležnostima koje između ostalog uključuju i ove aktivnosti, kao rezultat početne faze ovog projekta pružili logističku podršku za izradu web portala djecanainternetu.org. Agencija će i ubuduće učestvovati u ovom i sličnim projektima, stoga ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane za ovu vrlo važnu tematiku da se uključe i daju svoj doprinos u zaštiti naše budućnosti a to su svakako djeca. Prvi koji je shvatio njegovu važnost je m:tel, vodeća kompanije u BiH na polju informaciono-komunikacionih tehnologija i vjerujem da je ovo samo početak saradnje i temelj budućih aktivnosti. Naša želja je da zajednički stvaramo informaciono društvo u RS koje će pratiti tehnološki napredak u svijetu.”

Potvrđujući još jednom društvenu odgovornost, kompanija m:tel aktivno učestvuje u projektu dajući finansijsku podršku za izradu internet stranice djecanainternetu.org, štampu edukativnih materijala i organizaciju predavanja po školama. Izvršni direktor m:tel-a za marketing i prodaju Milenko Cvijanović, istakao je da je važno da se spozna i koristi dobra strana interneta, ali da bezbjedno korištenje podrazumijeva i to da roditelji treba da sarađuju sa djecom, a škole da učenike podstiču na aktivno učešće u edukativnom procesu. „Kao kompanija kojoj je briga o djeci dio poslovne filozofije, m:tel aktivno učestvuje u zaštiti djece od štetnih uticaja sa interneta, ali i televizije, što je potvrđeno i uvođenjem servisa “Roditeljska pažnja” u Open IPTV, koji roditeljima omogućava filtriranje tv sadržaja koje mališani mogu gledati, istakao je Cvijanović.