DJECA SU REKLA

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Međunarodni festival dječije poezije, pod nazivom Dječije carstvo održava se u Banjaluci od 11 do 15 aprila 2011.godine.

Festival treba da doprinese njegovanju književnog stvaralaštva djece i mladih, promociji mladih autora i talenata, te da oda priznanje prijateljima djece-pjesnicima i književnim stvaraocima. Na konkurs je pristiglo oko 2000 radova iz 60 gradova bivše Jugoslavije, od kojih je žiri pjesnika odabrao 38 finalista koji su učesnici manifestacije u Banja Luci.

Međunarodni festival dječije poezije otvorila je zamjenica Ombudsmana za djecu RS, Zlata Hadžić-Bajrić koja je pozvala sve prisutne da svoja srca otvore za stihove mladih stvaralaca. Prvi put ove godine Ombudsman za djecu RS dodijelio je posebnu nagradu literarnom radu kojim se promovišu prava djeteta Teodori Brkić, učenici sedmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović-Zmaj” iz Sremske Mitrovice. Cilj Ombudsmana za djecu RS je da podstiče djecu da prepoznaju svoja prava i o njima se literarno izraze. Pri dodjeli nagrade Zlata Hadžić-Bajrić je naglasila da su u svim radovima djeca na svoj način govorila o mnogim svojim pravima, a prije svega pravu na to da im odrasli pruže svu svoju pažnju i ljubav.

Žiri su činili pjesnici Slobodan Stanišić, Ranko Pavlović i Tode Nikoletić koji su za Malu princezu festivala proglasili Rahmanu Kolendu, učenicu iz Tarčina. Prvu nagradu za mlađi uzrast osvojila je Ana Bukva, učenica petog razreda OŠ “Majka Knežopoljka” iz Knežice, a prvu nagradu za stariju kategoriju Miljana Orašanin, učenica osmog razreda OŠ “Mokro” iz Mokrog.

Druženju su prisustvovali pjesnici Ljubivoje Ršumović, Dejan Đonović, Velimir Ralević, Šimo Ešić, Uroš Vošnjak, Jovo Čulić i Nevena Stošić.