DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Ombudsman za djecu Republike Srpske sa saradnicima u četvrtak, 23.12.2010. godine posjetila je instituciju Zaštitnika građana Srbije i razgovarala sa zaštitnikom građana gospodinom Sašom Jankovićem i zamjenicom zaštitnika građana za prava djeteta gospođom Tamarom Lukšić Orlandić o iskustvima dvije institucije u zaštiti prava djeteta.

Konvencija garantuje ista prava za svu djecu, potrebe djece na njihovom putu odrastanja su svugdje iste, ali problemi u ostvarivanju i zaštiti tih prava su vrlo slični. Konfliktni razvodi braka i prava djeteta u postupcima koji se s tim u vezi vode, zanemarivanje i zlostavljanje djece, prava djece na participaciju i posebno izbor djece za Panel mladih savjetnika Srbije, postojeća zakonska rješenja i njihova usklađenost sa međunarodnim standardima i principima i posebno njihova primjena samo su neka od pitanja o kojima su dvije institucije razmjenile mišljenja.

Zajednička je ocjena da saradnju dvije institucije treba jačati prije svega u uspostavljanju sistemskih rješenja koji će prepoznati međunarodne standarde i koji će u praksi biti adekvatno primjenjeni.